För vi kan ha fel

-

  ​Vi måste tyvärr meddela att Anders Ekman gick bort under kvällen fredag den 11:e juli efter en lång kamp mot cancer. Som Unga Humanisters första kanslichef bidrog han väsentligt till att bygga upp hela vår organisation. Även efter detta uppdrag fortsatte han vara aktiv inom förbundet, bland annat som revisor, ledamot i förbundsstyrelsen och senast som sammankallande i de charge-utskottet.

  ​Anders var uppskattad och omtyckt inom hela svenska humaniströrelsen. Han var klok, nyfiken och engagerad och argumenterade alltid för sin ståndpunkt med lugn och saklighet. Att han lämnar världen i så ung ålder är tragiskt och sorgligt. Våra tankar går ut till hans partner, familj och vänner.

  -

   I morgon går Regnbågsparaden, den storslagna manifestationen i Göteborg för HBTQ-människors rättigheter under den sista dagen av festivalen West Pride, av stapeln. Som tidigare år deltar Unga Humanister Göteborg för att visa sitt stöd för mångfald, tolerans och allas lika rättigheter.

   Årets parad avgår från Götaplatsen och avslutas på Trädgårdsföreningen, där paraden avrundas med tal och allsång. Unga Humanister Göteborg samarbetar som tidigare med Vetenskap och Folkbildning samt Humanisterna Väst, vilket gör ekipaget till ett av de med kanske allra störst åldersspann. För att delta behövs ingen föranmälan, vi samlas 12:30 i Fälla C (mellan Poseidon och Konserthuset) och gruppnumret är 24. Om du vill bli påhejad längs Avenyn av fantastiska åskådare utan att ha sprungit 15 kilometer av Göteborgsvarvet innan så är detta din möjlighet!

   Kom och visa att vi "själlösa och kärlekslösa ateister" minsann bryr oss om allas rätt att älska vem (och hur) man vill och få uttrycka sin identitet på sina egna villkor, detta är en kamp värd att föra!

   Mer information om Regnbågsparaden kan du hitta här, medan mer info om Unga Humanister Göteborgs deltagande samt kontaktuppgifter finns på detta Facebookevenemang.

   -

    För att parafrasera så gott som varje ledarskribent idag så blåser det främlingsfientliga vindar i Europa, vilket märktes på resultatet i gårdagens Europaparlamentsval. Än mer oroande är det att de partier som går under en främlingsfientlig (eller ”EU-kritisk”, som det har hetat den senaste månaden) flagg ofta bär med sig retorik och politik som dessutom är fientlig mot kvinnor, människor med annan religiös tillhörighet än de själva samt människor som innefattas av HBTQ-begreppet. Dessa partier bygger ofta på ett värnande om det egna, myter fyllda av rädsla samt enkla ”lösningar” istället för en medmänsklig utgångspunkt och verklighetsbaserade omvärldsanalyser och förslag.

    För visst ska bry oss om alla människor, inte bara oss själva eller möjligen även de som liknar oss själva? Jag kan i alla fall säga att om jag var på flykt från ett krigshärjat land, då skulle jag strunta fullständigt i om jag ökade arbetslösheten i landet jag kom till. Jag skulle vilja ha, och borde ha rätten till, ett säkert ställe att kalla ”hem”. Runtom i världen finns det människor som blir förföljda, diskriminerade, torterade och dödade på grund av till exempel sin etnicitet eller religiösa övertygelse (eller avsaknad av densamma). Det krävs inte en stor gnutta empati för att inse att en människa inte borde behöva stå ut med detta bara för att hens mamma är judinna eller att hen inte tror på samma version av gud som de styrande i landet. Det krävs inte heller så mycket fantasi för att inse det fasansfulla i att behöva dölja sin sexualitet eller könsidentitet för att den inte passar in i den norm som gäller i ens samhälle, med fara för social utfrysning eller till och med ens liv om man misslyckas med att dölja den.

    Unga Humanisters slogan må vara ”för vi kan ha fel”, men på denna punkt får jag nog göra avsteg från den devisen. Jag är fullständigt övertygad om att det enda rätta i den här världen är att behandla människor som jämlikar, oavsett hudfärg, kön (såväl biologiskt som upplevt), sexuell läggning, etnicitet, religiös tillhörighet eller andra attribut som har använts som diskrimineringsgrund genom historien.

    En av de grundläggande värderingar som enar oss humanister är just uppfattningen att alla människor ska ges lika möjligheter, rättigheter och värde. Detta låter kanske självklart, men utvecklingen i Europa tvingar oss nu att peka på den rosa (bruna?) elefanten i rummet och börja bemöta den med de bästa verktyg vi humanister har, goda argument och ett brinnande engagemang för människors välmående, oavsett hur många attribut de råkar dela med oss själva. Ytterligare en parafrasering, om än en felaktig sådan, det är dags att stoppa den organiserade diskrimineringen!

    Den utveckling som nu har tagit fart i Europa strider direkt emot vad vi humanister står för, och det är nu vårt ansvar att slå vakt om de principer som vi håller för viktiga. Arbetet för en medmänsklig värld har pågått i hundratals år, men nu har ett blad vänts och vi går in i ett viktigt kapitel i Europas och mänsklighetens historia. Låt oss ta lärdom av mänsklighetens tidigare misstag och försöka vända den här utvecklingen innan den börjar göra skada på stor skala.

    Jag tänker inte vara tyst när människors rättigheter är i farozonen och jag hoppas innerligt att så många som möjligt delar denna inställning. Om du vill göra något för att engagera dig för alla människors lika rättigheter och värde så har jag sammanställt några förslag här nedan, men du ska självklart inte känna dig begränsad av dessa.

    • Våga ifrågasätta när någon skriver, säger eller gör någonting som du inte håller med om.

    • Gör medmänskliga handlingar i din vardag. Det kan vara allt ifrån att hålla upp dörren åt någon du inte känner till att arbeta frivilligt eller donera pengar till välgörande ändamål. Visa att det finns människor som bryr sig om andra, då kommer fler att haka på!

    • Skriv en upprörd, ilsken eller uppmuntrande Facebookstatus.

    • Arrangera diskussionskvällar, föreläsningar eller andra evenemang i din stad för att träffa andra som är intresserade av detta och relaterade ämnen.

    • Slutligen, dela det här inlägget och, om du inte redan är det, bli medlem i Unga Humanister och stötta oss i vår kamp för en medmänskligare och förnuftigare värld. Om du blir medlem kan du också få hjälp från oss med tips och idéer på aktiviteter.

    Simon Klein, ordförande i Unga Humanister.

    [Uppdatering: För den som vill ha konkreta exempel på vad detta inlägg riktar sig mot rekommenderas Nyheter24:s "16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till"]

    -

     En av de deviser som de allra flesta humanisterna lever efter är att bara tro på det som det finns förnuftiga skäl att hålla för sant. I Sverige populariserades denna devis av Ingemar Hedenius under namnet "den intellektuella moralens maxim". Detta låter självklart, men som människa är det ofta svårare att leva efter än vad man tror. Våra känslor och önskemål om hur världen bör vara leder oss ofta till att hålla fast vid uppfattningar som inte har stöd enligt denna maxim.

     Detta tankesätt kan, och bör, självklart även tillämpas på livets stora och svåra frågor. Humanister menar till exempel (oftast) att det saknas förnuftiga skäl att tro att medvetandet kan överleva utan en fungerande kropp. Detta innebär i så fall att det "jag" som ditt medvetande uppfattar bara lever en gång. Att göra uppoffringar i detta liv på grund av löften om att få återfödas som en ko eller en plats i någon av de olika paradis som olika religioner har utlovat genom åren får därmed ses som en dålig investering. Humanister menar istället att vi bör fokusera på det liv som vi vet att vi har, livet före döden, istället för att ödsla tid, energi och pengar på att söka vinningar i ett eventuellt liv efter döden.

     Det finns självklart många humanister som skulle vilja att döden såsom vi känner den inte är slutet på ens medvetande. Även en humanist skulle vilja kunna träffa ens avlidna släktingar och vänner, eller få fortsätta träffa de som man har i detta liv.

     Som vi alla vet så finns det ju dock inte ett 1:1-förhållande mellan ens önskningar och världen som man lever i. Ett bra sätt att fundera över hur man kan tänka kring sådana frågor är att prata med andra om det. Därför har Unga Humanister Göteborg bestämt att ha en filosofika på temat "Döden" nu på torsdag (22/5). Inga förkunskaper krävs (förutom möjligen att vara en människa som tänker), tid och plats är 18:00 på Botaniska Trädgården i Göteborg (samling vid dammen direkt efter entrén, för mer info hänvisas till Facebookevenemanget). Om du inte bor i Göteborg, men skulle vilja filosofika om döden eller något annat ämne med andra intresserade ungdomar, tveka inte att höra av dig till kansli [at] unghum.se (ersätt " [at] " med "@") så hjälper vi dig!

     I ungdomskulturen spreds uttrycket "YOLO" ("You Only Live Once") som en löpeld under 2012 och 2013. På ytan verkar denna förkortning vara i samklang med resonemanget som fördes ovan, men tyvärr är det inte så som den har använts. YOLO har istället länge varit en motivering för att ta onödiga, men spännande, risker ("äh, man lever ju bara en gång, då kan jag lika gärna testa X nu än senare i livet").

     Vi i Unga Humanister vill därför omdefiniera (eller "kapa", om man så vill) YOLO och använda det som ett snabbt sätt att påminna någon om att tänka efter i förväg innan den tar en risk eller lägger ner tid, energi eller pengar på aktiviteter som troligtvis inte kommer att betala tillbaka sig. Därför har Unga Humanister, på årsmötet i mars, bestämt att 2014 ska ha temat "YOLO". Min uppmuntran till dig som läser detta är därför att diskutera detta med någon du känner, eller ännu bättre dela detta inlägg på sociala medier. Vilken typ av beteende uppmuntras i dagens samhälle? Hur vill du själv agera i ditt liv? Vad vill du ha gjort innan ditt liv tar slut?

     En infallsvinkel i en sådan diskussion kan vara att visa The Lonely Islands humoristiska låt "YOLO", där de lyfter fram alla sätt man borde vara försiktig på eftersom man bara lever en gång:

      Ta hand om ditt liv, du har (troligtvis) bara ett, men se till att utnyttja det också!
     /Simon Klein, ordförande Unga Humanister

     -

     Tisdag den 6:e maj besöker vår ordförande, Simon Klein, Humanisterna Umeå för att föreläsa under rubriken "Hur tänker vi egentligen?", följt av en diskussion och möjlighet att ställa frågor. Föreläsningen kommer att sätta det mänskliga tänkandet under luppen med frågor som: vilka strategier använder vi när vi tänker? Hur fattar vi beslut? Tänker och beter vi oss alltid så rationellt och bra som vi tror att vi gör?

     Föreläsningen kommer också att ta upp frågan om varför det är viktigt att inta ett kritiskt förhållningssätt mot såväl externa påståenden som ens egen världsuppfattning. Det förra är något som ofta tas upp inom diskussioner kring vetenskap och humanism, men det senare är något som Simon menar får alltför lite uppmärksamhet. "Att tänka kritiskt är något som de flesta har hört att man bör göra. Många tror kanske att detta innebär att man inte ska tro på någonting, eller att man inte borde tro och tänka såsom alla andra gör. För mig handlar det kritiska tänkandet om att nyfiket och prestigelöst undersöka och bedöma påståenden om världen. Detta ger en möjlighet att agera så effektivt som möjligt när man vill åstadkomma en förändring. Man bör följa ledord som evidens och logik istället för auktoriteter, traditioner eller felbara intuitioner.", säger Simon.

     Simon är för tillfället i fart med att avsluta en kandidatexamen i kognitionsvetenskap och höll under hösten 2013 tre föreläsningar om kritiskt tänkande, alla med väldigt god respons från besökarna och med intressanta diskussioner. Ta chansen att komma och diskutera och tänka kring tänkandet!

     Föreläsningen anordnas av Humanisterna Umeå med start 18:30, tisdag 6/5 på Bokcafé Pilgatan, Pilgatan 14, i Umeå. Facebookeventet når du genom att klicka här.

     För frågor kring föreläsningen nås Simon på simon.klein[at]unghum.se (ersätt "[at]" med "@").

     Bli medlem

     Genom ditt medlemskap så hjälper du oss att sprida de humanistiska idéerna om förnuft, vetenskap och medmänsklighet. För dig under 26 år är medlemskapet gratis! Medlemmar över 26år betalar 100kr/år.

     Medlemskap är öppet för dig som är mellan 12 och 30 år (du som är över 30 år kan fortfarande bli medlem ifall du studerar vid universitet eller högskola).

     Sociala medier

     Håll dig uppdaterad om vad som är på gång i Unga Humanister genom att följa och interagera med oss på Facebook och Twitter.

     Facebooksidan

     Facebookgruppen

     Twitterkontot @Unghum

     Lokalföreningar